Spelregels Mau Mau (Duits Pesten)

Pesten is er in vijf varianten op deze site: Nederlands Pesten, Mau Mau (Duits Pesten), Crazy Eights (US Pesten), Shithead en Zweeds Pesten. Hieronder vind je de spelregels van Mau Mau (Duits Pesten).

Intro

Mau Mau (Duits Pesten) is een traditioneel kaartspel, waarbij de regels nogal kunnen variëren. Het is verwant aan het Amerikaanse spel Crazy Eights. Omdat de regels sterk kunnen verschillen per regio, huishouden of zelfs per persoon is het aan te raden om vooraf af te spreken welke regels er gehanteerd worden.

Begin van het spel

De kaarten worden geschud en elke speler krijgt een gelijk aantal kaarten, meestal zeven. Het restant van de kaarten wordt ondersteboven op tafel gelegd; dit is de trekstapel. De speler die mag beginnen, pakt de bovenste kaart van de trekstapel en legt deze omgekeerd op tafel; dit is de aflegstapel. Op deze aflegstapel moet hij nu één van zijn kaarten spelen, die qua kleur (harten, schoppen, ruiten, klaver) of qua waarde (bijvoorbeeld zes op zes of aas op aas) gelijk is aan de zichtbare kaart. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt.

Bijzondere kaarten

De volgende kaarten hebben bij Mau Mau een speciale eigenschap:

Einde van het spel

De speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is, is de winnaar van het kaartspel.

Verschillen

Het verschil met Nederlands Pesten is dat bij (Nederlands) Pesten als er een 2 wordt gespeeld de volgende speler een 2 moet spelen of 2 kaarten pakken. Een ander verschil is, is dat bij 7 je nog een keer mag en bij de Joker moet je een joker spelen of 5 kaarten pakken.

Het verschil met Crazy Eights (US Pesten) is dat bij Crazy Eights alleen de 8 een speciale kaart is, de acht mag altijd gespeeld worden en de speler die het speelt mag een andere kleur kiezen (vergelijkbaar met de boer bij Nederlands Pesten).